(A) PERANAN HOS DI DESTINASI PELANCONGAN
1. Menyenarai & menunjukkan ciri-ciri hos yang baik:
- Mengamalkan budaya hospitaliti & mesra pelanggan.
- Berpengetahuan.
- Prihatin & bertimbang rasa.
- Sikap yang betul.
- Pelancong & masalah mereka.
- Motif pelancong.
(B) PERANCANGAN PROGRAM KHIDMAT PELAWAT DI DESTINASI PELANCONG
Tahap 1: Membuat unjuran & merancang keperluan perkhidmatan.
Tahap 2: Menyelaras keperluan khidmat pelawat.
Tahap 3: Melatih kakitangan khidmat pelawat.
Tahap 4: Menilai latihan & perkhidmatan yang dilaksanakan.
(C) KOMUNIKASI
1. Komunikasi secara bersemuka.
- Dengan pemerhatian.
- Mendengar apa yang tersurat.
- Dengan maklumbalas.
3. Penampilan diri.
4. Bahasa pergerakan badan dalam konteks komunikasi.
- Mimik muka.
- Gerak-geri.
- Mata.
- Sentuhan.
- Sikap.